Annabel  Langbein

Pieczone frytki


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczone frytki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 średnich lub dużych (130-150g każdy) ziemniaków

¼ szklanki mąki

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczki soli w płatkach

świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą, płytką brytfannę lub blachę z wysokimi bokami wyłóż pergaminem, żeby ułatwić sobie zmywanie. Obierz ziemniaki i pokrój w szesnastki lub w słupki na frytki. Przełóż do przygotowanego naczynia. Posyp mąką, wymieszaj. Polej oliwą i wymieszaj. Rozłóż w jednej warstwie, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 1 godzinę, aż będą złociste i chrupkie.

powrót

Podobne przepisy

Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.