Annabel  Langbein

Pieczone frytki


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczone frytki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 średnich lub dużych (130-150g każdy) ziemniaków

¼ szklanki mąki

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczki soli w płatkach

świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą, płytką brytfannę lub blachę z wysokimi bokami wyłóż pergaminem, żeby ułatwić sobie zmywanie. Obierz ziemniaki i pokrój w szesnastki lub w słupki na frytki. Przełóż do przygotowanego naczynia. Posyp mąką, wymieszaj. Polej oliwą i wymieszaj. Rozłóż w jednej warstwie, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 1 godzinę, aż będą złociste i chrupkie.

powrót

Podobne przepisy

Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.