Tomasz Jakubiak

Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym na wiejskiej śmietanie


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym

odsłon: 9655

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

około 500 – 600 g oczyszczonych filetów z leszcza (może być jeden duży filet lub kilka małych)

Po szczypcie:

suszona papryka słodka

kardamon w proszku

kurkuma

pieprz czarny świeżo mielony

sól morska gruboziarnista

Pozostałe:

łyżka miękkiego masła

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

3 garście umytego i pokrojonego szczawiu

100 ml bulionu warzywnego lub białego wina

2 cebule dymki wraz ze szczypiorem

1 ząbek czosnku

płaska łyżka klarowanego masła

3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej

pieprz świeżo mielony

sól

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na blachę do pieczenia rozkładam papier, a na nim kawałki ryb. Szczypty suszonych przypraw mieszam razem i wcieram w rybę a natkę, bułkę i masło łączę w misce i odstawiam.

Sos:
W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę. Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z rybą posypaną bułką tartą z dodatkami. Piekę aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem ryby do sosu dodaję resztę szczawiu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.