Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym na wiejskiej śmietanie

Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym
odsłon: 7413

składniki i przygotowanie:

Składniki:
około 500 – 600 g oczyszczonych filetów z leszcza (może być jeden duży filet lub kilka małych)
Po szczypcie: suszona papryka słodka, kardamon w proszku, kurkuma, pieprz czarny świeżo mielony, sól morska gruboziarnista
łyżka miękkiego masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
płaska łyżka klarowanego masła
3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
pieprz świeżo mielony
sól
papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na blachę do pieczenia rozkładam papier, a na nim kawałki ryb. Szczypty suszonych przypraw mieszam razem i wcieram w rybę a natkę, bułkę i masło łączę w misce i odstawiam.

Sos: W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę. Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z rybą posypaną bułką tartą z dodatkami. Piekę aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem ryby do sosu dodaję resztę szczawiu.


© Tomasz Jakubiak





skomentuj przepis >>