Tomasz Jakubiak

Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym na wiejskiej śmietanie

Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczone filety z leszcza w sosie szczawiowym

odsłon: 8410

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

około 500 – 600 g oczyszczonych filetów z leszcza (może być jeden duży filet lub kilka małych)
Po szczypcie:
suszona papryka słodka
kardamon w proszku
kurkuma
pieprz czarny świeżo mielony
sól morska gruboziarnista
Pozostałe:
łyżka miękkiego masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
3 garście umytego i pokrojonego szczawiu
100 ml bulionu warzywnego lub białego wina
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
płaska łyżka klarowanego masła
3 łyżki gęstej śmietany wysokoprocentowej
pieprz świeżo mielony
sól
papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na blachę do pieczenia rozkładam papier, a na nim kawałki ryb. Szczypty suszonych przypraw mieszam razem i wcieram w rybę a natkę, bułkę i masło łączę w misce i odstawiam.

Sos:
W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam do niego lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy tylko obustronnie się zrumieni, usuwam czosnek, a do rondla wkładam drobno posiekaną dymkę i połowę szczawiu, chwilę duszę. Do szczawiu dolewam wino i czekam aż do połowy odparuje, dodaję śmietanę, a ogień zmniejszam do minimum. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas gotowania się sosu nagrzewam piekarnik do 180 stopni C i wkładam do niego blachę z rybą posypaną bułką tartą z dodatkami. Piekę aż skorupka się zrumieni, ale trwać to powinno nie dłużej niż 8-10 min. Przed podaniem ryby do sosu dodaję resztę szczawiu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.