James  Martin

Pieczone figi nadziewane serem


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone figi nadziewane serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 świeżych fig

4 łyżki mascarpone lub twarożku

ser roquefort lub inny niebieski

który się topi (objętościowo tyle

ile mascarpone)

16 plasterków szpeku

świeża mięta

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżeczki octu balsamicznego

sól

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Figi rozcinamy ostrym nożem do trzech czwartych wysokości. Mieszamy ze sobą sery na jednolitą masę, formujemy z niej kulki i wkładamy po jednej do każdej figi. Owoce owijamy szynką (po 2 plasterki na figę) i układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy listkami mięty, polewamy oliwą
i octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

powrót

Podobne przepisy

Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deska serów
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.