Jamie  Oliver

Pieczone cytryny z Amalfi


Przepis z programu Wielka włoska wyprawa Jamiego (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone cytryny z Amalfi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże cytryny

1-2 kule mozzarelli z bawolego mleka po 150 g każda

pokrojone w plasterki o grubości 0,5 cm

4 świeże listki bazylii

2 filety sardeli

2 dojrzałe pomidorki koktajlowe

przepołowione

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

dowolnie: 1 suszona

czerwona papryczka chilli

rozkruszona

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Odciąć końcówki cytryn i wyrzucić. Przeciąć cytryny pod kątem, aby powstały 4 kółka o grubości 2,5 cm. Nożykiem wyciąć miąższ, aby powstały 4 kółka ze skórki. Chcemy nadać mozzarelli aromat, wkładając ją do środka skórki, żeby podczas pieczenia wchłonęła śliczny zapach cytryn. Rzecz jasna w trakcie pieczenia mozzarella się roztopi i wypłynie. We Włoszech żeby temu zapobiec, pod spód każdej porcji kładzie się liść cytryny. Można go zastąpić pergaminem. Na desce położyć kwadraty z pergaminu lub liście cytryny. Położyć na nich kółka z cytrynowej skórki. Pokroić mozzarellę tak, żeby pasowała do kółek. Włożyć, na wierzchu umieścić liść bazylii, pół filetu sardeli, pół pomidorka koktajlowego, posolić i popieprzyć. Można dodać odrobinę papryczki chilli. Nałożyć drugi plasterek mozzarelli. Teraz kółko z skórki cytrynowej powinno być pełne. W ten sam sposób napełnić pozostałe kółka, umieścić na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się roztopi i stanie się złocisty. Wyjąć z pieca, studzić przez kilka minut, podawać z gorącym, opieczonym chlebem crostini. Wyjąć mozzarellę ze skórki, zjeść z tostem, wycierając chlebem sos. Wyborne!

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki starokornickie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.