James  Martin

Pieczone confit z kaczki, z miodową glazurą, pomidorami i fasolką flażoletką


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczone confit z kaczki, z miodową glazurą, pomidorami i fasolką flażoletką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kaczkę należy wstępnie przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce



Kaczka

4 kacze udka

sól, 15g na 1 kg udek

2-3 gałązki świeżego tymianku, same listki

300g kaczego lub gęsiego smalcu (można nabyć puszkowany w hipermarkecie)

4 łyżki stołowe przejrzystego miodu



Fasolka

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 posiekana cebula

4 posiekane ząbki czosnku

100 ml białego wina

2 gałązki świeżego tymianku

1 puszka pomidorów w kawałkach

6 świeżych, posiekanych pomidorów, bez skórki i nasion

350 g fasolki flażoletki z puszki, odsączonej i opłukanej

sól i świeżo mielony czarny pieprz

15 g świeżej, posiekanej pietruszki

50 g masła



Przygotowanie

Przyrządź confit z kaczki. Zważ udka i posyp je solą, 15g soli na 1 kg udek. Posyp tymiankiem, zawiń w folię spożywczą i umieść na noc w lodówce. Następnego dnia spłucz z udek sól i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem. Roztop kaczy lub gęsi smalec w garnku, wrzuć do niego udka i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, następnie zostaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj wino, tymianek, pomidory świeże i z puszki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 15 minut. Dodaj fasolkę i gotuj następne 15 minut. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Na koniec dodaj pietruszkę i masło. Wyjmij ze smalcu udka i umieść w brytfannie. Polej miodem i piecz około 20 minut, co jakiś czas polewając miodem, który spłynie na dno brytfanny. Umieść na dużym talerzu lub półmisku fasolkę i na niej ułóż pieczone udka. Na koniec polej pozostałością miodowej glazury.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.