Pieczone brzoskwinie z karmelem

Przepis z programu Kucharze świata (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczone brzoskwinie z karmelem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Rozmaite czerwone owoce jagodowe – wybór zależy od sezonu – gotujemy z cukrem, by uzyskać czerwony, owocowy karmel, którym następnie polewamy brzoskwinie. Prezentacja tego wspaniałego deseru obejmuje ozdobne ciasteczka, lody i świeże owoce. W restauracji “Auberge des Templiers” używane są francuskie poziomki – małe, ale o intensywnym smaku. Możemy je zastąpić małymi i jak najsłodszymi truskawkami. Szef kuchni, Rodolphe, przygotował do tego deseru lody aromatyzowane nasionami głogu – ponieważ trudno takowe znaleźć, proponujemy zastąpienie ich dobrymi lodami waniliowymi albo migdałowymi. Jeśli dysponujecie nasionami lub kwiatami głogu, możecie wykorzystać je do dekoracji deseru…





Czerwony, owocowy karmel (syrop)

12 przekrojonych na pół poziomek

12 czerwonych malin

6 owoców agrestu

12 jeżyn

½ szklanki cukru

3 łyżki stołowe lekko solonego masła

½ łyżeczki soku z cytryny

2 laski wanilii



Brzoskwinie

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

4 dojrzałe brzoskwinie

czerwony, owocowy karmel (syrop)

szczypta świeżo mielonego pieprzu



Czerwone owoce

24 pokrojone na połowy poziomki

24 czerwone maliny

12 owoców agrestu

24 jeżyny

szczypta świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka octu balsamicznego



Przybranie

4 kruche, ozdobne ciasteczka

½ litra lodów waniliowych lub migdałowych

4 gałązki mięty

8 cienkich ozdób z ciągnionego cukru (niekonieczne)

1 łyżka stołowa nasion głogu (niekonieczne)

8 – 12 kwiatów głogu (niekonieczne)





Przygotowanie czerwonego, owocowego karmelu (syropu)

Wsypujemy owoce i cukier do rondelka o grubym dnie, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, by puściły sok. Od czasu do czasu mieszamy je i gnieciemy drewnianą łyżką. Jeśli soku jest mało – dolewamy szklankę wody i odstawiamy na dodatkowy kwadrans. Dodajemy masło i sok z cytryny. Rozcinamy laskę wanilii, wyskrobujemy nasionka i dodajemy do owoców razem ze skórką. Stawiamy na średnim ogniu i mieszamy od czasu do czasu, wygniatając z nich sok. Gotujemy 10 – 15 minut, aż płyn zgęstnieje. Przecedzamy, wrzucamy z powrotem laskę wanilii i trzymamy karmel w cieple.



Przygotowanie brzoskwiń

W rondlu zagotowujemy wodę z cukrem. Wkładamy brzoskwinie, obracamy, by całe pokryły się wrzątkiem. Gotujemy 3 – 5 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Obieramy ze skóry i wkładamy owoce do czerwonego, owocowego karmelu. Dodajemy szczyptę pieprzu. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy 3 minuty, obracając brzoskwinie w syropie i często je nim polewając. Wyjmujemy owoce i kładziemy na talerzach. Zachowujemy karmel i laskę wanilii.



Przygotowanie deseru

Do pozostałego karmelu dodajemy świeże owoce, szczyptę pieprzu i ocet. Mieszamy i polewamy sosem brzoskwinie, wykładając też na talerze owoce. Przy każdej brzoskwini kładziemy kawałek wygotowanej laski wanilii. Na każdym talerzu kładziemy ozdobne kruche ciasteczko, a obok – gałkę lodów. Polewamy resztką czerwonego karmelu I przybieramy gałązką mięty. Dodatkowo można deser udekorować ozdobami z ciągnionego cukru, wbitymi w lody, oraz nasionkami i kwiatami głogu, którymi posypujemy talerze.



© Francois Rodolphe, Phillipe Moivan

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.