Marieta  Marecka

Pieczone brzoskwinie z amaretto


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki

Pieczone brzoskwinie z amaretto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 brzoskwinie

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki cukru brązowego

4 łyżki amaretto

4 łyżki migdałów w płatkach

4 łyżki gęstego jogurtu

skórka i sok z limonki

mięta

 

Przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki.
W miseczce łączymy miód i amaretto.
Jogurt naturalny łączymy ze skórką z limonki i sokiem, odstawiamy do lodówki.
Z folii aluminiowej robimy miseczki o dość grubym dnie, układamy w nich brzoskwinie skórką do dołu, skrapiamy miodem z amaretto, obsypujemy cukrem i płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni lub układamy miseczki na grillu. Pieczemy ok. 10 minut co jakiś czas polewając płynem miodowym i sokiem spod brzoskwiń.
Podajemy z łyżką chłodnego jogurtu limonkowego.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.