Pieczone banany z lodami bananowymi

Przepis z programu Figle (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone banany z lodami bananowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

4 dojrzałe banany w skórkach

70 g gorzkiej czekolady

2 łyżeczki prażonych orzechów włoskich lub migdałów



Lody bananowe

4 banany

100 g malin lub truskawek, umytych i bez szypułek



Lody bananowe

Banany obrać i pokroić. Włożyć kawałki bananów i maliny / truskawki do plastikowego woreczka

i mrozić przez noc. Wyjąć owoce z zamrażalnika, odłożyć w temperaturze pokojowej na 20 min i zemleć w malakserze albo blenderze na kremową masę. Przełożyć owocową masę do pojemnika i ponownie zamrozić. Wyjąć z zamrażarki, odstawić na 15 min i przed samym podaniem ponownie zemleć, pozbywając się kryształków lodu.



Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ułożyć całe banany w skórkach na blasze i piec przez 15 - 20 min, aż skórki sczernieją. Po wyjęciu naciąć skórkę od spodu, żeby usunąć nadmiar soku. Posiekać drobno czekoladę i uprażone orzechy, delikatnie naciąć skórkę równolegle wzdłuż banana i odciąć ją, tworząc podłużne „okienko”. Obok banana nałożyć porcję lodów, posypać banany czekoladą i orzechami i natychmiast podawać.



Jill Dupleix

powrót

Podobne przepisy

(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.