Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie, tłuczone ziemniaki, smażone pieczarki, camembert zapiekany z oliwą ziołową

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie, tłuczone ziemniaki, smażone pieczarki, camembert zapiekany z oliwą ziołową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie:

240 ml octu balsamicznego

5 posiekanych ząbków czosnku

2 łyżki czarnego pieprzu

4 łyżki posiekanego rozmarynu

120 ml oliwy

ok. 1,3 kg ligawy wołowej



Tłuczone ziemniaki:

1,3 kg ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w ćwiartki

60 g masła

2 łyżki oliwy

3 łyżki wody z gotowania ziemniaków

sól



Camembert zapiekany z oliwą ziołową:

220 – 280 g krążek sera Camembert przekrojony na pół

łyżka posiekanego rozmarynu

2 łyżki tymianku

2 łyżki majeranku

łyżka czarnego pieprzu

60 ml oliwy



Smażone pieczarki:

2 łyżki oliwy ziołowej z przepisu na zapiekany Camembert

1 łyżka masła

45 dag pieczarek Crimini, pokrojonych w ćwiartki

sól

pieprz



Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie:

1. Wlać ocet balsamiczny na niewielką patelnię, dodać posiekany czosnek i czarny pieprz. Redukować przez 1 – 2 minuty na średnio / mocno rozgrzanej patelni.

2. Zdjąć patelnię z palnika, dodać rozmaryn i oliwę, zostawić do ostygnięcia.

3. Przelać balsamiczną marynatę do żaroodpornego naczynia, włożyć wołowinę i obtoczyć ją w marynacie.

4. Włożyć do lodówki. Marynować od 1 do 24 godzin.

5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyjąć marynowaną wołowinę z lodówki.

6. Piec w piekarniku przez 45 minut – 1 godzinę, póki mięso nie będzie średnio wypieczone, a w środku będzie miało temperaturę 55 – 60 stopni C.

7. Wyjąć wołowinę z piekarnika. Zostawić na chwilę, żeby mięso wchłonęło soki, potem pokroić w plastry.



Tłuczone ziemniaki:

1. Ugotować ziemniaki do miękkości w mocno solonej wodzie.

2. Odcedzić ziemniaki. Zachować 3 łyżki wody z gotowania ziemniaków. Przełożyć ziemniaki do garnka, ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.

3. Dodać masło, oliwę, wodę z gotowania ziemniaków i sól. Mieszać delikatnie do wchłonięcia. .

4. Spróbować i doprawić do smaku.



Camembert zapiekany z oliwą ziołową:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, wyłożyć żaroodporne naczynie, lub patelnię, pergaminem do pieczenia.

2. Włożyć wszystkie składniki, poza serem, do miski i wymieszać.

3. Położyć spodnią część Camemberta na pergaminie.

4. Nałożyć łyżeczkę ziołowej oliwy na środek Camemberta, przykryć górną połową sera i polać łyżeczką ziołowej oliwy.

5. Piec w piekarniku póki ser nie roztopi się, mniej więcej 10 minut.



Sautéed Mushrooms:

1. Na średnio / mocno rozgrzanej patelni wymieszać resztę ziołowej oliwy z masłem.

2. Dodać pieczarki, smażyć aż do lekkiego zbrązowienia.

3. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z palnika.



Podanie:

1. Nałożyć pieczoną wołowinę i tłuczone ziemniaki na talerz. Na wołowinie i ziemniakach ułożyć smażone pieczarki i zapiekany Camembert.

powrót

Podobne przepisy

Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.