Pieczona wieprzowina z miodem i przyprawami

Pieczona wieprzowina z miodem i przyprawami
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny z kością
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 – 4 łyżki świeżego
  • posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki quatre-épices (mieszanka cynamonu
  • pieprzu
  • gałki muszkatołowej i goździków)
  • 75 ml miodu
  • podgrzanego lub płynnego
  • 125 ml wody lub cydru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Podgrzej piekarnik do 200°C. Dopraw wieprzowinę solą i pieprzem. Posmaruj oliwą. Wymieszaj rozmaryn z pozostałymi przyprawami i dobrze obtocz w nich mięso. Ułóż je w brytfannie, warstwą tłuszczu do góry. Polej miodem. Wlej także 60 ml wody na dno brytfanny i wstaw mięso do piekarnika. Piecz wieprzowinę 20 minut, a potem zmień temperaturę piekarnika na 180°C. Piecz jeszcze 40 minut. W trakcie pieczenia możesz dolać jeszcze 60 ml wody.
Wyjmij mięso z piekarnika i pokrój je w plastry. Postaraj się, żeby nie ostygło. Ułóż wieprzowinę na półmisku. W razie potrzeby – dopraw. Polej sokami z brytfanny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA