przepisy z programów >>

Pieczona wędzona szynka

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Składniki
3 kg szynki
250 ml miodu
1 l wywaru wołowego
1 łyżka musztardy z pieprzem tasmańskim
0,5 l czerwonego wina
sól, pieprz

Przygotowanie
Usuń skórę pozostawiając trochę słoniny. Natnij słoninę w kratkę. W ten sposób podczas pieczenia mięso pozostanie soczyste. Posmaruj szynkę miodem i musztardą. Na dno garnka wlej 250 ml wywaru i wino. Owiń końcówkę szynki folią aluminiową, żeby nie spaliła się i nie wyschła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Obniż temperaturę do 180°C, przewracaj i co 20 minut polewaj sosem. Piecz od 40 minut do godziny w zależności od wielkości szynki.

© Mark Olive

skomentuj przepis >>