Pieczona wędzona szynka

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona wędzona szynka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


3 kg szynki
250 ml miodu
1 l wywaru wołowego
1 łyżka musztardy z pieprzem tasmańskim
0,5 l czerwonego wina
sól
pieprz

Przygotowanie:


Usuń skórę pozostawiając trochę słoniny. Natnij słoninę w kratkę. W ten sposób podczas pieczenia mięso pozostanie soczyste. Posmaruj szynkę miodem i musztardą. Na dno garnka wlej 250 ml wywaru i wino. Owiń końcówkę szynki folią aluminiową, żeby nie spaliła się i nie wyschła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Obniż temperaturę do 180°C, przewracaj i co 20 minut polewaj sosem. Piecz od 40 minut do godziny w zależności od wielkości szynki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.