Pieczona wędzona szynka

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczona wędzona szynka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 kg szynki

250 ml miodu

1 l wywaru wołowego

1 łyżka musztardy z pieprzem tasmańskim

0,5 l czerwonego wina

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Usuń skórę pozostawiając trochę słoniny. Natnij słoninę w kratkę. W ten sposób podczas pieczenia mięso pozostanie soczyste. Posmaruj szynkę miodem i musztardą. Na dno garnka wlej 250 ml wywaru i wino. Owiń końcówkę szynki folią aluminiową, żeby nie spaliła się i nie wyschła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Obniż temperaturę do 180°C, przewracaj i co 20 minut polewaj sosem. Piecz od 40 minut do godziny w zależności od wielkości szynki.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.