Tomasz Jakubiak

Pieczona szynka z konfiturą żurawinową


Przepis z programu Jakubiak lokalnie: Święta
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 13831

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg surowej szynki ze skórą

2 czubate łyżki soli

1 l wody

3 listki laurowe

ziele angielskie

6 goździków

6 gwiazdek anyżu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

1/2 szklanki brązowego cukru

świeży imbir

jabłko

papryczka chili

skórka z limonki i pomarańczy

szklanka czerwonego wina

 

Przygotowanie:

Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę. Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę. Zamarynowaną szynkę osusz. Skórę natnij. Mięso natrzyj pieprzem. W nacięcia włóż goździki i anyż. Szynkę przełóż do brytfanki i zalej czerwonym winem max do 1/4 wysokości naczynia. Dodaj kmin rzymski. Szynkę piecz przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz mięso przez 2-3 godziny. Na patelnię wsyp żurawinę i dosyp cukier. Do owoców dodaj posiekany imbir, małe kawałki jabłka, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy. Całość zalej szklanką czerwonego wina. Gotuj na patelni do momentu aż jabłka i żurawina się rozpadną. Szynkę możesz podawać na ciepło lub zimno z konfiturą żurawinową. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.