Marieta  Marecka

Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8471

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 1,5 kg kawałek szynki wieprzowej

1 szklanka śliwek kalifornijskich

2 listki laurowe

2 ząbki czosnku

2 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka mielonego kardamonu

4 goździki zmielone

sól

pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Zagotowujemy ok. 1 litra wody wraz z ziarnami ziela i listkami laurowymi. Rozpuszczamy 2 łyżki soli i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wkładamy szynkę do zimnej solanki i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki. Co jakiś czas szynkę przewracamy w solance i ugniatamy, jakbyśmy wyrabiali ciasto drożdżowe.
Śliwki zalewamy wodą w garnuszku w takiej ilości, by całkowicie pokryła śliwki. Wstawiamy na gaz, dodajemy kardamon, goździki i pół łyżeczki cytrynowego pieprzu. Zagotowujemy całość i podgrzewamy, aż śliwki całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać. Odlewamy przez sitko część śliwkowej wody i odstawiamy pozostałą część dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Szynkę wyciągamy z solanki, wysuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem, solą i podlewamy wodą śliwkową. Wstawiamy nakrytą do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając wywarem ze śliwek.
Po 30 minutach pieczenia pod przykryciem, ściągamy pokrywkę, smarujemy glazurą ze śliwek kalifornijskich i pieczemy kolejne 30 minut.
Następnie podkręcamy temperaturę do 210 stopni, nakładamy ostatnią porcję glazury i pieczemy jeszcze 30 minut pilnując, aby szynka się nie spaliła. Aby mieć pewność, że szynka w środku się dopiekła można wbić w nią termometr, temperatura powinna być w granicach 72-78 stopni, a z szynki nie powinien wyciekać sok.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy szynkę, aby odpoczęła, na 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, jeśli chcemy podać ją na ciepło.
Jeśli chcemy podać ją jako wędlinę, po 20 minutach studzenia pod przykrywka należy ją odkryć, żeby odparowała i wystygła całkowicie.

powrót

Podobne przepisy

Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

macmufel

postów: 1

31.03.2015 18:45

CYTUJ

A kiedy dodajemy czosnek??

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.