Anne Burrell

Pieczona ryba z ziołami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczona ryba z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały (ok. 2 kg) lucjan albo labraks

oczyszczony z łusek i wypatroszony

sól

oliwa extra vergine

8 plasterków cytryny

2 świeże liście laurowe

duży pęczek świeżych ziół: np. tymianku

majeranku

oregano i natki pietruszki

4 ząbki czosnku

rozgniecione

2 szklanki wytrawnego białego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ponacinaj obydwa boki ryby pod kątem na głębokość 1 cm i natrzyj porządnie solą oraz oliwą na zewnątrz i w środku. Włóż do jamy brzusznej 4 plasterki cytryny, 2 ząbki czosnku, liście laurowe i połowę ziół. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, rozłóż na niej pośrodku pozostałe zioła, plasterki cytryny i czosnek, a na wierzchu połóż rybę. Zawiń brzegi folii do góry, tworząc rodzaj miski. Wlej do niej wino i wstaw blachę z rybą do piekarnika. Piecz 30-35 minut, a następnie wyjmij z piekarnika, zbierz oklaski i nałóż porcje mięsa na talerze. Podawaj z fregulą z duszoną dynią i pomidorami.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś wędzony w herbacie
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna
Papilot z sandacza na ostro z ziołami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.