Tomasz Jakubiak

Pieczona przepiórka z grillowaną skorzonerą i sosem pieczeniowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6273

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 przepiórki

10 dag słoniny

sół

świeżo zmielony pieprz

ćwierć szklanki wina

2 łyżki masłą

czerstwe pieczywo razowe

6 cebul szalotek

główkę upieczonego czosnku

szklanka mocno wytrawnego czerwonego wina

naturalny sos pieczeniowy (sok) może być też bulion z drobiu

 

Przygotowanie:

Przepiórki dokładnie umyj i osusz. Nasmaruj przyprawami, do środka włóż po kawałku masła, a przepiórki owiń plastrami słoniny. Przełóż do małej brytfanki lub rękawa do pieczenia, podlej odrobiną wina i piecz około 20 min w tem. 200 stopni C. W rondelku zagotuj wino, sos pieczeniowy lub bulion i dodaj wyciśnięty czosnek, całe cebulki oraz pieczywo. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Przepiórki podawaj polane sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.