Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Pieczona pierś z kaczki w żurawinowym sosie z szałwiowymi kluseczkami i karmelizowaną marchewką

trudność: trudne

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:



Pierś kaczki:
1 pierś z kaczki ze skórą
majeranek
owoce jałowca
Herbowa Gorzka 50 ml
sól
pieprz
marchewka 1 średnia sztuka
miód lipowy 2 łyżeczki

Sos żurawinowy:
czerwone wino wytrawne 150 ml
żurawina 100 g
szczypta imbiru
kilka listków rozmarynu
sól
pieprz

Szałwiowe kluseczki:
1 szklanka mąki
pół szklanki mleka
1 jajko
świeża szałwia
sól


Przygotowanie:
Skórę na piersi nacinamy w kratkę dość głęboką, ale uważając, aby nie przecinając mięsa. Następnie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionymi owocami jałowca. Całość zalewamy 50ml Gorzkiej Herbowej. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około 2 godz., aby mięso nam skruszało. Gdy mięso jest już zamarynowane, rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i układamy na niej pierś skórą do dołu. Smażymy około 6 min aż skóra uzyska złocisty kolor. Po czym przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy 2 minuty, aby mięso tylko się ścięło i zamknęło pory. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w ukośne plastry i dodajemy do tego 2 łyżeczki miodu lipowego. Przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na około 10-15 minut. Marchewki odstawiamy. Dorzucimy je na sam koniec tylko po to, aby nam się podgrzały.
W tym czasie, gdy pierś znajduje się w piekarniku zabieramy się do zrobienia sosu żurawinowego. Podgrzewamy na małym ogniu patelnię, na której smażyliśmy pierś. "Czyścimy" ją czerwonym winem, aby wydobyła wszystkie smaki ze smażenia, dorzucamy żurawinę, szczyptę imbiru, kilka listków rozmarynu i doprowadzamy do zagotowania. Przecedzamy sos i jeśli nie ma odpowiedniej gęstości należy go jeszcze trochę odparować. Do kluseczek szałwiowych potrzebujemy mąkę, mleko, jajko, sól oraz posiekaną świeżą szałwię. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, posiekaną szałwie, szczyptę soli i dolewamy mleka rozcierając dokładnie grudki. Tak przygotowaną masę nabieramy łyżką i wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu jeszcze około 4 minut. Po upieczeniu piersi odkładamy ją na około 5 minut, aby "odpoczęła", następnie kroimy ją na ukos w cienkie plastry, układamy na karmelizowanej marchewce polewając sosem żurawinowym, podając w towarzystwie szałwiowych kluseczek.


© Mateusz Kulpa

skomentuj przepis >>