Pieczona pierś z kaczki w żurawinowym sosie z szałwiowymi kluseczkami i karmelizowaną marchewką

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczona pierś z kaczki w żurawinowym sosie z szałwiowymi kluseczkami i karmelizowaną marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pierś kaczki:

1 pierś z kaczki ze skórą

majeranek

owoce jałowca

Herbowa Gorzka 50 ml

sól

pieprz

marchewka 1 średnia sztuka

miód lipowy 2 łyżeczki



Sos żurawinowy:

czerwone wino wytrawne 150 ml

żurawina 100 g

szczypta imbiru

kilka listków rozmarynu

sól

pieprz



Szałwiowe kluseczki:

1 szklanka mąki

pół szklanki mleka

1 jajko

świeża szałwia

sól





Przygotowanie:

Skórę na piersi nacinamy w kratkę dość głęboką, ale uważając, aby nie przecinając mięsa. Następnie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionymi owocami jałowca. Całość zalewamy 50ml Gorzkiej Herbowej. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około 2 godz., aby mięso nam skruszało. Gdy mięso jest już zamarynowane, rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i układamy na niej pierś skórą do dołu. Smażymy około 6 min aż skóra uzyska złocisty kolor. Po czym przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy 2 minuty, aby mięso tylko się ścięło i zamknęło pory. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w ukośne plastry i dodajemy do tego 2 łyżeczki miodu lipowego. Przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na około 10-15 minut. Marchewki odstawiamy. Dorzucimy je na sam koniec tylko po to, aby nam się podgrzały.

W tym czasie, gdy pierś znajduje się w piekarniku zabieramy się do zrobienia sosu żurawinowego. Podgrzewamy na małym ogniu patelnię, na której smażyliśmy pierś. "Czyścimy" ją czerwonym winem, aby wydobyła wszystkie smaki ze smażenia, dorzucamy żurawinę, szczyptę imbiru, kilka listków rozmarynu i doprowadzamy do zagotowania. Przecedzamy sos i jeśli nie ma odpowiedniej gęstości należy go jeszcze trochę odparować. Do kluseczek szałwiowych potrzebujemy mąkę, mleko, jajko, sól oraz posiekaną świeżą szałwię. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, posiekaną szałwie, szczyptę soli i dolewamy mleka rozcierając dokładnie grudki. Tak przygotowaną masę nabieramy łyżką i wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu jeszcze około 4 minut. Po upieczeniu piersi odkładamy ją na około 5 minut, aby "odpoczęła", następnie kroimy ją na ukos w cienkie plastry, układamy na karmelizowanej marchewce polewając sosem żurawinowym, podając w towarzystwie szałwiowych kluseczek.





© Mateusz Kulpa

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.