Marieta  Marecka

Pieczona pierś gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczona pierś gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi z gęsi

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka oregano

sól

pieprz

 

Buraczki z żurawiną i jabłkiem:

3 średniej wielkości buraczki

1 duże jabłko

½ szklanki żurawiny

sól

pieprz

1 łyżka miodu

2 łyżki masła

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki octu balsamicznego

 

Kluski z bryndzy:

250 g bryndzy

ok. 300-400 g mąki pszennej

1 jajo

½ szklanki gęstej śmietany

½ pęczka pietruszki

sól

Przygotowanie:

Gęś płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny.
Czosnek ucieramy z solą w moździerzu, dodajemy zioła, i jeśli trzeba, trochę oleju.
Piersi gęsi kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i na średnim ogniu obsmażamy z dwóch stron na złoto. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy pastą z czosnku i ziół. Przekładamy do ceramicznej formy, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut.
W tym czasie buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w słupki.
W misce rozcieramy łyżką bryndzę, dodajemy do niej śmietanę, wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, poszatkowaną pietruszkę i sól. Zagniatamy ciasto na kluski. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy rozmaryn, buraczki, żurawinę i jabłka pokrojone w podobnej wielkości słupki co buraczki. Przesmażamy ok. 5 minut podrzucając na patelni, dolewamy ocet, miód, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do upieczonej gęsi pokrojonej w plastry i ugotowanych klusek.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śniadanie starego McDonalda
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.