Marieta  Marecka

Pieczona pierś gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczona pierś gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi z gęsi

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka oregano

sól

pieprz

 

Buraczki z żurawiną i jabłkiem:

3 średniej wielkości buraczki

1 duże jabłko

½ szklanki żurawiny

sól

pieprz

1 łyżka miodu

2 łyżki masła

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki octu balsamicznego

 

Kluski z bryndzy:

250 g bryndzy

ok. 300-400 g mąki pszennej

1 jajo

½ szklanki gęstej śmietany

½ pęczka pietruszki

sól

Przygotowanie:

Gęś płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny.
Czosnek ucieramy z solą w moździerzu, dodajemy zioła, i jeśli trzeba, trochę oleju.
Piersi gęsi kładziemy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i na średnim ogniu obsmażamy z dwóch stron na złoto. Przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy pastą z czosnku i ziół. Przekładamy do ceramicznej formy, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut.
W tym czasie buraczki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w słupki.
W misce rozcieramy łyżką bryndzę, dodajemy do niej śmietanę, wsypujemy mąkę, dodajemy jajo, poszatkowaną pietruszkę i sól. Zagniatamy ciasto na kluski. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy rozmaryn, buraczki, żurawinę i jabłka pokrojone w podobnej wielkości słupki co buraczki. Przesmażamy ok. 5 minut podrzucając na patelni, dolewamy ocet, miód, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy do upieczonej gęsi pokrojonej w plastry i ugotowanych klusek.

powrót

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babka kakaowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęś faszerowana kaszą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.