Ruth  Rogers

Pieczona perliczka w prosciutto


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczona perliczka w prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

średnia perliczka

tyle plastrów tłustego prosciutto

żeby obłożyć perliczkę

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 gałązka rozmarynu

2 gałązki szałwii

5 ząbków czosnku

masło

oliwa

1 szklanka wina Marsala

 

 

Przygotowanie:


Obłóż perliczkę prosciutto i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby plastry nie odpadały, ale nie za ciasno, żeby mięso równomiernie dopiekło się w zgięciach. Natrzyj perliczkę solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Włóż 3 liście szałwii i gałązkę szałwii do środka. Obsmaż perliczkę w rondlu ze wszystkich stron na oliwie i maśle, dodaj zioła, a po obsmażeniu zlej tłuszcz. Wlej do rondla Marsalę, zdeglasuj, a gdy się zagotuje, włóż do rondla perliczkę i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Jeśli sosu jest mało, dolej trochę Marsali.

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mielone mięso zapiekane w cieście
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.