Delia  Smith

Pieczona papryka


Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Pieczona papryka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

po jednej czerwonej papryce na osobę

średnie

obrane ze skórki pomidory

czosnek

osączone filety z sardeli – po jednym na każdą połówkę papryki

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Przekrawamy papryki na pół, zostawiając ogonek, usuwamy gniazda nasienne i starannie czyścimy z pestek. Papryki układamy w płytkim naczyniu, albo na blasze. Pomidory kroimy na ćwiartki i wkładamy po dwie do każdej połówki papryki. Ząbki czosnku kroimy na plasterki, które kładziemy na pomidorach i papryce. Filety z sardeli tniemy nożyczkami na kawałki i układamy na warzywach.
Każdą połówkę papryki polewamy łyżką dobrej oliwy z oliwek i doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około godziny, aż papryka będzie miękka i zrumieniona przy brzegach.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażony sękacz z kremem pistacjowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Marchewki z imbirem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.