Pieczona łopatka jagnięca z młodymi warzywami i polentą

Przepis z programu Ideał (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczona łopatka jagnięca z młodymi warzywami i polentą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do jagnięciny:

1 łopatka jagnięca bez kości, z usuniętym nadmiarem tłuszczu

2 łyżki oliwy

1 szklanka włoskiego białego wina

2-3 łyżki octu balsamicznego

2 listki laurowe

4 ząbki czosnku, w całości

2 bulwy fenkułu, pokrojone na ćwiartki

250 g świeżego groszku, wyłuskanego

8 młodych marchewek, z obciętymi końcówkami



Do polenty:

250 g polenty (nie błyskawicznej)

75 g masła

50 g świeżo startego parmezanu



Przygotowanie:

Jagnięcina: rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Połóż mięso na desce, zroluj i ciasno zwiąż sznurkiem spożywczym. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Rozgrzej naczynie z grubym dnem: duży rondel lub patelnię, które można wstawiać do piekarnika. Dodaj dwie łyżki oliwy i kiedy dobrze się rozgrzeje, obsmaż mięso na złotobrązowo. Mięso przełóż do naczynia i zlej tłuszcz z patelni. Zalej patelnię białym winem. Odsuń się, bo mogą buchnąć płomienie. Odczekaj kilka sekund, dolej ocet balsamiczny, dodaj listki laurowe i czosnek.

Przełóż mięso z powrotem na patelnię i nakryj luźno folią aluminiową. Umieść w piekarniku i piecz 1 godzinę. Zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Wyjmij patelnię z pieca i dodaj warzywa. Nakryj szczelnie folią, żeby zachować wilgotność. Piecz 2 godziny, od czasu do czasu podlewając mięso sosem.

Polenta: na 40 minut przed końcem pieczenia mięsa przygotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zagotuj litr osolonej wody i powoli wąskim strumieniem wsyp polentę, cały czas mieszając. Po 30-40 minutach polenta powinna być gęsta i gładka – przez cały ten czas należy ją regularnie mieszać. Dopraw solą i pieprzem, wmieszaj masło i parmezan. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

Grubo pokrój jagnięcinę i podaj na polencie z warzywami i sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.