Paul Merret

Pieczona łopatka jagnięca z grilowanymi warzywami i sosem bakłażanowym


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Pieczona łopatka jagnięca z grilowanymi warzywami i sosem bakłażanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jagnięcina:

2 kg łopatki jagnięcej z kością

4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

kilka gałązek rozmarynu

300 ml bulionu jagnięcego

200 ml wytrawnego czerwonego wina



Bakłażany:

2 bakłażany, obsmażone w całości na mocno rozgrzanej patelni na małym ogniu przez 20 min (bakłażany trzeba obracać co 4-5 min aż skórka będzie mocno przysmażona, a miąższ miękki). Przekrój bakłażany ma połówki, wyjmij miąższ ze skóry do miski, a skórę wyrzuć.



Sałatka z fasoli:

1 łyżka oliwy

2 czerwone papryki bez pestek, przekrojone na połówki i pokrojone w grube plasterki

2 żółte papryki bez pestek, przekrojone na połówki i pokrojone w grube plasterki

1 czerwona cebula, obrana i pokrojona na grube plastry

2 cukinie, pokrojone pod kątem na plastry grubości 1 cm

2 duże pieczarki, pokrojone na grube plastry

1 puszka (400 g) dużej białej fasoli, odsączonej i przepłukanej

20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

duża garść podartych liści bazylii

garść liści rukoli

100 g pokruszonej fety

1 łyżka octu balsamicznego





Jagnięcina:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i ułóż łopatkę jagnięcą w brytfance. Ponakłuwaj ją nożem w 20-30 miejscach i wsuń do nacięć plasterki czosnku i listki rozmarynu. Podpiecz łopatkę przez 10 min, aż zacznie się rumienić, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C. Zalej łopatkę winem i bulionem. Piecz mięso 2 godz. aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje (co 20 min polewaj łopatkę płynem z brytfanki). Zmiksuj w malakserze miąższ bakłażanów z jogurtem, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką pastę. Przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki do czasu podania. Upieczoną łopatkę jagnięcą odstaw na 20 min na bok. Zdejmij i usuń tłuszcz zgromadzony na sosie w brytfance. Mocno rozgrzej grill albo patelnię grillową. Wymieszaj warzywa z oliwą i upiecz / usmaż po kolei, aż poczernieją nieco ze wszystkich stron. Zdejmij warzywa z grilla / patelni i przechowaj w cieple do czasu podania. Wymieszaj ugrillowane warzywa z fasolą, pomidorkami, bazylią, rukolą i fetą. Skrop oliwą i octem balsamicznym. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozłóż podzieloną jagnięcinę na 4 talerzach, polej sosem z brytfanki i podawaj z dodatkiem pasty bakłażanowej i porcjami grillowanych warzyw z fasolą.

powrót

Podobne przepisy

Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.