Laura Calder

Pieczona kurka z winogronami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczona kurka z winogronami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kurki

umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem

3 łyżeczki oleju z pestek winogron

3 łyżeczki koniaku

sól i pieprz

zapałki

500 g zielonych i czerwonych winogron

w połówkach

250 ml bulionu drobiowego (o niskiej zawartości sodu lub domowego)

 

Przygotowanie:

Zwiąż kurki. Wymieszaj olej z 1 łyżeczką koniaku, solą i pieprzem. Kurki dobrze natrzyj miksturą, odstaw na pół godziny, żeby się zamarynowały. Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Podgrzej brytfannę na kuchni tak, jakby to była patelnia i przyrumień dobrze kurki z każdej strony. Odlej nadmiar tłuszczu i przenieś kurki do piekarnika. Piecz 40 min, aż soki zaczną swobodnie wypływać.
Przenieś kurki na głębszy, ciepły półmisek i przykryj je folią, aby nie wystygły. Usuń tłuszcz z brytfanny. Zdeglasuj ją 2 łyżkami koniaku i ogniem zapałki. Kiedy płomienie zginą, wlej bulion i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj winogrona i gotuj je 3 minuty, aż zmiękną i będą ciepłe. Odkryj kurki, polej je sosem z winogronami i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.