Tomasz Jakubiak

Pieczona kaszanka z gruszką i puree z selera i jabłka


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2084

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

kaszanka

duża czerwona cebula

gruszka

łyżka masła

szczypta sproszkowanego kminu rzymskiego

dwie szczypty cynamonu

dwie szczypty kopru włoskiego

masło

Puree:

2 upieczone selery

słodkie jabłko

50 ml białego wina

łyżka masła

2 łyżki kwaśnego jogurtu

szczypta soli

kilka listków tymianku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w pióra. Z gruszki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w ósemki.
Cebulę i gruszkę podsmaż na odrobinie masła. Dodaj kmin, cynamon, koper. Wszystko wymieszaj.
Podsmażoną gruszkę i cebulę włóż do brytfanki wyłożonej folią aluminiową. Dodaj pokrojoną w plastry kaszankę. Folię dokładnie, szczelnie zwiń. Kaszankę piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
Do kaszanki idealnym uzupełnieniem będzie puree z selera i jabłka. Upieczone selery obierz ze skóry i wrzuć do miksera.
Z jabłka usuń gniazda nasienne, pokrój je w kostkę i włóż do miksera. Dodaj wino, masło, jogurt i sól. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie puree. Przełóż do miseczki i udekoruj listkami tymianku. Podawaj z upieczoną kaszanką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.