Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Pieczona kaczka z wiśniowym sosem

Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
kaczka
sól gruboziarnista
pieprz

Sos
10 dag suszonych wiśni
250 ml czerwonego wina
3 dag cukru
czerwony ocet winny

Przygotowanie
Kaczka to tłusty ptak, więc trzeba pozbyć się tłuszczu, nakłuwając skórę szpikulcem. Nie wbijamy go w mięso, bo wyciekną soki. Wystarczy podziurawić skórę – przez te otworki wypłynie tłuszcz. By uzyskać chrupiącą skórkę, należy ją jak najbardziej wysuszyć i posypać gruboziarnistą solą. Kaczkę doprawiamy też pieprzem. Pieczemy ją – najlepiej na drucianej podpórce – w jak najwyższej temperaturze przez godzinę i 40 minut. W tym czasie musimy parę razy wysunąć kaczkę z piekarnika i wybrać z brytfanny wytapiający się tłuszcz.

Sos
10 dag suszonych wiśni moczymy co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc, w 250 mililitrach czerwonego wina. Następnie wrzucamy je do rondelka, dodajemy 3 dag cukru i łyżkę dobrej jakości czerwonego octu winnego. Wszystko razem gotujemy na maleńkim ogniu, aż płyn odparuje i zamieni się w sos.

© Delia Smith

skomentuj przepis >>