Pieczona kaczka z wiśniową glazurą, purée ziemniaczanym i fasolką

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki

Pieczona kaczka z wiśniową glazurą, purée ziemniaczanym i fasolką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża kaczka

1 pomarańcza

1 czerwona cebula

4 gwiazdki anyżu

pół pęczka tymianku

sól i pieprz

 

Dodatki:

3 ziemniaki

300 g fasolki szparagowej

1 posiekany ząbek czosnku

100 g masła

pół filiżanki śmietany

ćwierć pęczka tymianku

sól i pieprz

 

Glazura:

2 filiżanki wiśni bez pestek (zachować sok, jeśli są z puszki)

pół filiżanki cukru

ćwierć filiżanki brandy

1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Kaczkę przyprawić solą i pieprzem. Nadziać cebulą, ćwiartką pomarańczy i tymiankiem. Piec na kratce piersią do góry przez 20 minut, następnie 20 minut piersią w dół i 30 minut piersią do góry. Odłożyć na 30 minut, żeby odpoczęła.
Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości. Obrać i rozgnieść. W rondelku stopić 50 g masła, wlać śmietanę i dodać rozgniecione ziemniaki.
W drugim rondelku stopić 50 g masła, dodać czosnek, tymianek i fasolkę. Przyprawić solą i pieprzem, wlać 3 łyżki wody i gotować, aż fasola będzie miękka.
W kolejnym rondelku stopić cukier. Kiedy zacznie wrzeć dodać wiśnie i sok z pozostałej części pomarańczy. Gdy wiśnie będą miękkie wlać brandy.
Kaczkę podzielić na części i podawać z fasolką i wiśniami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.