Pieczona kaczka z wiśniową glazurą, purée ziemniaczanym i fasolką

Pieczona kaczka z wiśniową glazurą, purée ziemniaczanym i fasolką
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 63)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kaczki
Ilość osób:
2

Składniki:

Dodatki:
Glazura:
  • 2 filiżanki wiśni bez pestek (zachować sok, jeśli są z puszki)
  • pół filiżanki cukru
  • ćwierć filiżanki brandy
  • 1 gwiazdka anyżu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Kaczkę przyprawić solą i pieprzem. Nadziać cebulą, ćwiartką pomarańczy i tymiankiem. Piec na kratce piersią do góry przez 20 minut, następnie 20 minut piersią w dół i 30 minut piersią do góry. Odłożyć na 30 minut, żeby odpoczęła.
Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości. Obrać i rozgnieść. W rondelku stopić 50 g masła, wlać śmietanę i dodać rozgniecione ziemniaki.
W drugim rondelku stopić 50 g masła, dodać czosnek, tymianek i fasolkę. Przyprawić solą i pieprzem, wlać 3 łyżki wody i gotować, aż fasola będzie miękka.
W kolejnym rondelku stopić cukier. Kiedy zacznie wrzeć dodać wiśnie i sok z pozostałej części pomarańczy. Gdy wiśnie będą miękkie wlać brandy.
Kaczkę podzielić na części i podawać z fasolką i wiśniami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA