Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki

Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cała kaczka

1 przekrojona na pół cebula

sól i pieprz

500 ml wody

1 pomarańcza

ćwierć filiżanki cukru

ćwierć filiżanki czerwonego octu winnego

2 łyżeczki likieru pomarańczowego

100 g masła

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Odkroić skrzydła i szyję. Związać kaczkę przekładając jej nogi przez nacięcia w skórze. Do wnętrza kaczki włożyć cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć kaczkę na kratkę umieszczoną w brytfannie. Piec około godziny.
W małym rondelku zagotować wodę. Obrać pomarańczę i usunąć ze skórki białą część. Oczyszczoną skórkę gotować przez 15 minut.
Szyję i skrzydła umieścić w garnku. Dodać pozostałe składniki bulionu. Gotować przez godzinę.
Do rozgrzanego garnka wsypać cukier. Kiedy powstanie dymiący karmel wlać ocet i filiżankę przygotowanego wcześniej bulionu. Dokładnie wymieszać. Kiedy sos zacznie się pienić, wlać likier. Zdjąć garnek z ognia i mieszając stopniowo dodawać masło. Dołożyć posiekaną, zblanszowaną skórkę pomarańczy. Podawać kaczkę z sosem, udekorowaną wykrojonymi cząstkami pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.