Sophie Grigson

Pieczona jagnięcina z czosnkiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 udziec jagnięcy bez kości

10 ząbków czosnku

6 całych główek czosnku

kilka gałązek rozmarynu i tymianku

olej

300 ml półwytrawnego lub słodkiego cherry

sól

pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200ºC. 10 ząbków czosnku pokroić wzdłuż w drobne igiełki. Udziec pokroić w poprzek na porcje. Ponakłuwać mięso nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Zrumienić mięso na gorącym oleju, układając na patelni po 2-3 kawałki i smażąc po 2-3 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawić do piekarnika na 20 min. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC.
Zalać jagnięcinę sherry i obficie posypać solą oraz pieprzem. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej 2-3 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki z kaszanki z puree ziemniaczanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

muffy46

postów: 1

04.02.2014 08:09

CYTUJ

Świetny przepis, ostatnio wypróbowałam i jestem wniebowzięta. Jagnięcina jest przepyszna.

skarabeusz2013

postów: 1

26.02.2013 16:49

CYTUJ

Jagnięcina w/g tego przepisu wychodzi przepyszna. Jest doskonała w smaku i mięciutka. Danie popisowe na przyjęcie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.