Marieta  Marecka

Pieczona golonka miodowo-piwna


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9553

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 golonki wieprzowe

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

6 ziarenek pieprzu

2 ziarna jałowca

1 łyżka soli

Marynata:

1 butelka ciemnego, łagodnego piwa, o miodowym aromacie

4 łyżki miodu

2 łyżki ostrej musztardy miodowej

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kminku

2 ziarna ziela angielskiego rozgniecione

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:

Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, dokładamy do mięsa. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 1,5 godziny.
Miód, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy bardzo dokładnie. Dolewamy piwo i jeszcze raz mieszamy.
Golonki studzimy i nacinamy skórę, nacieramy bardzo dokładnie powstałą marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą płynu z marynaty i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 50 minut, z czego 20 minut pieczemy pod przykryciem, a kolejne 30 bez przykrycia. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy i pieczywa.

powrót

Podobne przepisy

Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.