Pieczona golonka miodowo-piwna

Pieczona golonka
Oceń przepis:
102 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżka soli
  • Marynata:
  • 1 butelka ciemnego, łagodnego piwa, o miodowym aromacie
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy miodowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego rozgniecione
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Warzywa kroimy w mniejsze kawałki, dokładamy do mięsa. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 1,5 godziny.
Miód, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy bardzo dokładnie. Dolewamy piwo i jeszcze raz mieszamy.
Golonki studzimy i nacinamy skórę, nacieramy bardzo dokładnie powstałą marynatą, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą płynu z marynaty i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 200 st. na ok. 50 minut, z czego 20 minut pieczemy pod przykryciem, a kolejne 30 bez przykrycia. Podajemy gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy i pieczywa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA