Pieczona gęś z ciemnym sosem, gołąbkiem z czerwonej kapusty i szpinakowymi kluskami

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczona gęś z ciemnym sosem, gołąbkiem z czerwonej kapusty i szpinakowymi kluskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Marynowanie piersi z gęsi

80 dag piersi z gęsi

50 ml oliwy '4 pieprze'

pieprz młotkowany

sól morska

Przygotowanie gołąbka z kapusty czerwonej

60 dag czerwonej kapusty gotowanej

20 dag liści czerwonej kapusty

20 dag jabłek

50 ml miodu

50 ml śliwowicy

5 dag szalotek

5 dag masła klarowanego

Pieczenie gęsi z warzywami i rodzynkami

90 dag piersi z gęsi

10 dag marchewki

5 dag porów

10 dag rodzynek

5 dag selera

5 dag masła klarowanego

Przygotowanie klusek szpinakowych

20 dag mąki

4 jajka

15 dag szpinaku

100 ml wody

10 dag masła klarowanego

Przygotowanie sosu

5 dag masła klarowanego

5 dag szalotki

150 ml sosu demi glace

15 dag warzyw z duszenia gęsi

Przyprawy:

sól

grubo mielony czarny pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Piersi nacinamy w kratkę od strony skóry i marynujemy w pieprzu młotkowanym, soli morskiej i oliwie '4 pieprze', odstawiamy do schłodzenia. Szalotkę pokrojoną w piórka i jabłka pokrojone w słupki przesmażamy na klarowanym maśle, dodajemy kapustę, miód i śliwowicę. Dusimy wszystko jeszcze przez 10 min i zawijamy w sparzone liście kapusty czerwonej, zawijamy je w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 15 min na 130 stopni C. Zamarynowane piersi podsmażamy na maśle klarowanym, z pokrojonymi warzywami i rodzynkami. Przekładamy z patelni na blachę i wkładamy do piekarnika na 20 min o temp. 175 C. Z mąki, jajek, wody i zmiksowanego szpinaku przygotowujemy ciasto na kluski. Przekładamy do worka do szprycowania i wyciskamy do gotującej się wody. Po kilku minutach kluski wypłyną na wierzch i możemy je odcedzać, przed podaniem podsmażamy kluski na klarowanym maśle. Klarowane masło rozpuszczamy w garnku i przesmażamy na nim szalotkę, następnie przekładamy część warzyw razem z rodzynkami do garnka, zalewamy demi glacem i gotujemy. Po 10 minutach miksujemy sos i przecieramy przez sito.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.