Pieczona cielęcina z niespodzianką

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pieczona cielęcina z niespodzianką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,2kg cielęciny

10 plasterków sera

10 plasterków boczku

100ml śmietanki

2 łyżki oliwy

pęczek szczypiorku

0,5l wody

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przypraw cielęcinę solą i pierzem i obsmaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Następnie wyjmij i odstaw na deskę do krojenia, żeby wystygła. Na patelnię po cielęcinie wlej 100 ml wody i gotuj przez 3 minuty. Gotowy sos przelej przez sito, aby pozbyć się grudek. Rozgrzej piekarnik do 270°C. Pokrój cielęcinę na 11 równych plastrów i ułóż w rządek. Poprzekładaj kawałki cielęciny plasterkami sera i boczku. Weź dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na jednym połóż cielęcinę i polej sosem, przykryj drugim kawałkiem i szczelnie zwiń brzegi. Do brytfanny wlej 300 ml wody, włóż zawinięte mięso i piecz przez godzinę. Upieczoną cielęcinę ostrożnie rozpakuj i odlej sos do rondelka. Do sosu dodaj śmietankę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 minuty, aby go odparować. Wtedy sos będzie bardziej kremowy. Polej pieczeń śmietanowym sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Trio mięsne w jogurtowej marynacie
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kiełbaski „whistle stop”
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.