Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo – śmietanowym

Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 17268

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

1,5 kg białej surowej kiełbasy

5 szalotek

2 pory

3 małe marchewki

2 pietruszki

3 ząbki czosnku

3 łyżki masła

skórka z 1 cytryny

papryczka pepperoni średniej wielkości

świeże zioła: majeranek, lubczyk

Chrzan:

1, 5 kg świeżego chrzanu

4 szklanki wody

2 szklanki cukru

ocet winny biały (prawie cała szklanka - można zastąpić sokiem z cytryny)

Sos:

100 ml białego wina

600 ml śmietany 36%

kilka łyżek chrzanu

 

Przygotowanie:

W mikserze z ostrymi nożykami umieść korzenie chrzanu i zacznij miksować dodając powoli pozostałe składniki – ocet, aby chrzan nie ściemniał, wodę i dopraw cukrem. Gotowy chrzan odstaw do lodówki.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle aż warzywa lekko się zrumienią. Dodaj świeży majeranek i lubczyk. W brytfance ułóż kiełbasę i warzywa. Przygotuj sos. Chrzan połącz ze śmietaną i białym winem. Kiełbasę, warzywa zalej sosem. Piecz około 15 - 20 min w 200 stopniach C.

powrót

skomentuj przepis

Roxi

postów: 1

29.03.2013 13:32

CYTUJ

moze i dobre kielbaska zapiekana z warzywami

BeeJay

postów: 51

16.03.2013 00:12

CYTUJ

Przepis ciekawy, do spróbowania. Ale pan Jakubiak ma u mnie DUŻEGO MINUSA za własnoręcznie tarty chrzan (jego słowa) w malakserze.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.