Pieczona alaska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczona alaska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g cukru

duża łyżka glukozy

350 ml białek jaj

rolada

ulubione lody

 

 

Przygotowanie:


Cukier i glukozę umieścić w rondelku. Skropić wodą. Podgrzewać, żeby powstał karmel. Kiedy osiągnie temperaturę 118°C wlewać białka ciągle mieszając. Ubijać, aż masa będzie miała 121°C. Przełożyć ją do misy miksera i miksować przez 15 minut. Schłodzić i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Miskę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej plastry rolady. W środku umieścić lody i przykryć kawałkami rolady. Zmrozić. Zmrożoną masę przełożyć na półmisek i udekorować przygotowaną bezą. Zrumienić ją za pomocą palnika.

powrót

Podobne przepisy

Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

marciu11

postów: 4

15.10.2013 18:10

CYTUJ

Przez takie przekłamywania przepisów - nie pierwszy raz się już spotkałem.
Tracę zaufanie do Waszych przepisów i strony WWW. Z poważnego serwisu robicie się niewiarygodną podrzędną stroną.
Oj poprawcie stosunek do widza i czytelnika...

marciu11

postów: 4

15.10.2013 18:07

CYTUJ

Hmmm
No ciekawe właśnie oglądałem ten odcinek (parę minut temu się skończył). Tam ten przepis wyglądał troszkę inaczej niż tu podane.
W programie wyglądało to tak:

Cukier, glukozę, wodę, Zagotować i podgrzać do 121stopni (MA BYĆ BIAŁY NIE KARMELOWY - to syrop nie karmel). W tym czasie w mikserze ubić białka na piane i dalej ubijając dolewać do miksera gorący syrop powolnym strumieniem. Ubijak jeszcze kilka minut, aby białka dobrze się zaparzyły (gdy dodamy żelatyny, po ostygnięciu będziemy mieć sztywne pianki).

Gdy wlejemy białka do gorącego syropu jak proponujecie tu w przepisie, to białka się zetną od gorącego syropu i za chiny nie ubijecie ich później na pianę.
Marcin

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.