Si King

Pieczona Alaska


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pieczona Alaska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g malin

4 łyżki alkoholu o pomarańczowym aromacie

gotowy spód biszkoptowy

duże pudełko lodów waniliowych

4 białka

170 g miałkiego cukru

 

 

Przygotowanie:


Zalać maliny alkoholem, zostawić na dwie godziny. Lody przełożyć z pojemniczka do plastikowej miseczki, włożyć do zamrażalnika. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Ubić sztywną pianę z białek, dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Spód biszkoptowy ułożyć na blasze do pieczenia. Rozłożyć maliny na spodzie biszkoptowym. Na malinach ułożyć zamrożone lody. Pokryć lody szczelnie ubitą pianą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.