Tomasz Jakubiak

Pieczeń z sarniny z kaszą gryczaną i korzeniowymi warzywami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 428

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mięso sarny

słonina

smalec

wino wytrawne

 

Zaprawa do warzyw:

olej

cukier

2 cebule

korzeń selera

marchewka

pietruszka

czosnek

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

liść laurowy

jałowiec

 

Kasza:

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

cebula

2 marchewki

mały seler

por

czosnek

2 jajka

natka pietruszki (pęczek)

sól

pieprz

olej

Przygotowanie:

W garnku przygotuj marynatę. Wszystkie warzywa pokrój w paski. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz. Na końcu warzywa obsyp sporą ilością cukru i polej olejem. Warzywa pognieć trochę, by puściły sok. Mięso sarny natrzyj solą i dodaj do marynaty. Zostaw na 2 dni w chłodnym miejscu lub lodówce.
Następnie mięso ponacinaj i naszpikuj kawałkami słoniny. Na słoninie obsmaż mięso i włóż do warzyw. Całość podlej czerwonym winem i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Do sarniny podaj zapiekankę z kaszy gryczanej.
Na patelni na oleju przesmaż warzywa. W misce ubij białka. Posiekaj natkę pietruszki.
W misce połącz ugotowaną kaszę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę. Składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodaj żółtka, a następnie pianę z białek. Masę przełóż do foremki i zapiekaj przez 25 minut w 200 stopniach.
Pieczeń z sarny podawaj z zapiekanką z kaszy. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.