Grzegorz  Łapanowski

Pieczeń z karkówki

Grzegorz Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczeń z karkówki

odsłon: 21376

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

około 1,5 kg chudej karkówki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
4 roztarte ząbki czosnku
0,5 pęczka majeranku
2 łyżki miodu
100 ml śliwowicy
1 korzeń selera
2 kwaśne jabłka (np. antonówki)
8 ziemniaków
2 marchewki
oliwa
natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso dokładnie osuszyć, ostrym nożem rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm. Mięso nacieramy, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Polać odrobiną śliwowicy. Odstawić do zamarynowania. Mięso osuszyć i obsmażyć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do pieca wstawić roladę razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i piec ok. 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec przez następną godzinę. Marchewkę pokroić w grube plastry, ziemniaki w ćwiartki. Gotować na parze. Do parowanych warzyw dodać odrobinę oliwy, soli, pieprzu i posiekanej natki. Na blasze do pieczenia ułożyć seler pokrojony w kostkę i skropiony oliwą oraz czerwoną cebulę oprószoną cukrem i skropioną balsamico. Pieczemy 20 minut. Karkówkę podajemy z pieczonymi i parowanymi warzywami posypanymi szczypiorkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.