Grzegorz  Łapanowski

Pieczeń z karkówki


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 24706

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

około 1,5 kg chudej karkówki

sól

świeżo mielony czarny pieprz

4 roztarte ząbki czosnku

0,5 pęczka majeranku

2 łyżki miodu

100 ml śliwowicy

1 korzeń selera

2 kwaśne jabłka (np. antonówki)

8 ziemniaków

2 marchewki

oliwa

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso dokładnie osuszyć, ostrym nożem rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm. Mięso nacieramy, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Polać odrobiną śliwowicy. Odstawić do zamarynowania. Mięso osuszyć i obsmażyć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do pieca wstawić roladę razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i piec ok. 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec przez następną godzinę. Marchewkę pokroić w grube plastry, ziemniaki w ćwiartki. Gotować na parze. Do parowanych warzyw dodać odrobinę oliwy, soli, pieprzu i posiekanej natki. Na blasze do pieczenia ułożyć seler pokrojony w kostkę i skropiony oliwą oraz czerwoną cebulę oprószoną cukrem i skropioną balsamico. Pieczemy 20 minut. Karkówkę podajemy z pieczonymi i parowanymi warzywami posypanymi szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.