Sophie Grigson

Pieczeń z antrykotu


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pieczeń z antrykotu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 antrykot z podciętą kością

przygotowany do pieczenia (ok. 5 kg)

musztarda dijońska

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Natrzyj mięso musztardą, solą i pieprzem i piecz niecałe 3 godziny. Po pół godzinie przykryj antrykot folią aluminiową. Pod koniec pieczenia wbij metalowy szpikulec głęboko w środek mięsa, wyjmij po 30 sekundach i przyłóż do wewnętrznej części nadgarstka. Kiedy szpikulec jest gorący, mięso jest całkowicie wypieczone. Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż na 10 min, żeby „odpoczęło”. Oddziel je od kości i pokrój ostrym nożem na plastry, przytrzymując widelcem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kurczak faszerowany czosnkiem
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.