Pieczeń wołowa z puddingiem Yorkshire

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczeń wołowa z puddingiem Yorkshire
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kawałek wołowiny

2 marchewki

2 ziemniaki

1 główka czosnku

1 czerwona cebula

2 filiżanki zwykłej mąki

5 jajek

1 filiżanka mleka

tłuszcz z kaczki

sól

pieprz

suszony tymianek

świeża natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Natnij wierzchnią warstwę tłuszczu, żeby łatwiej się wytopił i nawilżył mięso. Obficie je posól, popieprz i obsyp z każdej strony tymiankiem. Zwiąż mięso za pomocą sznurka. Połóż je na żeliwnej patelni lub formie do zapiekania i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po chwili zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz do uzyskania pożądanego efektu. Sprawdź stopień wypieczenia za pomocą termometru do mięs. Pieczeń będzie gotowa po około 50 minutach. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso, żeby odpoczęło (połowę czasu pieczenia). Zdejmij sznurek, pokrój na plastry i podawaj z gorącym puddingiem Yorkshire i pieczonymi warzywami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.