Jamie  Oliver

Pieczeń wołowa, puddingi Yorkshire, marchewka, chrupiące ziemniaki, superszybki sos pieczeniowy


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pieczeń wołowa, puddingi Yorkshire, marchewka, chrupiące ziemniaki, superszybki sos pieczeniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ziemniaki:

500 g czerwonych ziemniaków

1 cytryna

4 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu

1 główka czosnku



Wołowina:

700 g polędwicy wołowej

po 8 gałązek świeżego rozmarynu, szałwii i tymianku



Marchewki:

500 g małych marchewek

2 gałązki świeżego tymianku

2 świeże liście laurowe

1 czubata łyżka miałkiego cukru

kawałek masła



Bułeczki:

1 kubek zwykłej mąki

1 kubek mleka

1 jajko



Sałatka z rukwii wodnej:

½ czerwonej cebuli

2 łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżka miałkiego cukru trzcinowego

1 pojemnik (100 g) umytej rukwi wodnej



Sos:

½ czerwonej cebuli

12 małych pieczarek

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 mały kieliszek czerwonego wina

300 ml bulionu drobiowego eko



Przyprawy:

oliwa

oliwa extra vergine

sól morska i czarny pieprz



Do podania:

tarty chrzan ze śmietaną

angielska musztarda

butelka czerwonego wina





NA POCZĄTEK

Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wrzątku. Nagrzej piekarnik do 220oC i ustaw na górnej półce formę na 12 małych muffinek. Postaw duży rondel i 2 duże patelnie na średnim ogniu. Zamontuj nóż w malakserze.



ZIEMNIAKI

Umyj nieobrane ziemniaki. Pokrój je na kawałki wielkości kęsa i wrzuć na jedną z dużych patelni. Zalej wrzątkiem, posól i przykryj pokrywką. Zwiększ ogień i gotuj 8 – 10 min. Ponownie zagotuj czajnik wody.



WOŁOWINA

Oderwij od łodyżek i drobniutko posiekaj listki rozmarynu, szałwii i tymianku. Postaw drugą patelnię na dużym ogniu. Wymieszaj zioła, rozsyp je na desce do krojenia i dodaj do nich dużą szczyptę soli i pieprzu. Przekrój polędwicę wzdłuż na pół, a następnie obtocz oba kawałki w ziołach i przyprawach. Połóż mięso na patelnię z odrobiną oliwy. Mięso trzeba obracać co minutę w trakcie wykonywania innych czynności. Nie zapomnij przysmażyć go z boków.



MARCHEWKI

Wrzuć marchewki do rondla i zalej taką ilością wrzątku, żeby je przykrył. Dodaj 2 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, sporą szczyptę soli, trochę oliwy i czubatą łyżkę cukru. Gotuj pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie.



MINI PUDDINGI YORKSHIRE

Do malaksera wsyp mąkę, wlej mleko i dodaj jajko wraz ze szczyptą soli. Zmiksuj, a następnie szybko wyjmij formę do muffinek z piekarnika i zamknij drzwiczki. Skrop wgłębienia oliwą i wlej do nich ciasto do połowy głębokości (z ewentualnego nadmiaru ciasta można następnego dnia usmażyć placki śniadaniowe). Wstaw formę z powrotem na górną półkę piekarnika, zamknij drzwiczki i nie otwieraj przez 14 minut, aż puddingi wyrosną i będą rumiane.



ZIEMNIAKI

Sprawdź, czy ziemniaki się ugotowały, odlej wodę i zostaw je na patelni, na dużym ogniu, skropione oliwą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj 4 kawałki skórki cytryny ścięte obieraczką oraz 4 gałązki tymianku lub rozmarynu. Przekrój główkę czosnku w poprzek na pół, lekko zmiażdż każdą z połówek uderzając dłonią w płaz noża i dodaj do ziemniaków. Wszystko przemieszaj, a następnie delikatnie ugnieć praską, żeby ziemniaki lepiej wchłonęły aromaty. Przemieszaj co jakieś 3 min i smaż, aż będą złociste i chrupiące.



SOS

Zmniejsz płomień pod smażącą się wołowiną. Obierz połówki czerwonej cebuli i pokrój w cieniutkie plasterki w robocie kuchennym. Połowę cebuli dołóż na patelnię z mięsem i skrop oliwą, a plasterki z drugą połowę włóż do miski na sałatkę. Pokrój pieczarki na plasterki w robocie kuchennym i dodaj do wołowiny. Wymieszaj wszystko i pamiętaj o regularnym obracaniu mięsa jeszcze przez 5 min.



SAŁATKA Z RUKWI WODNEJ

Do miski z cebulą dodaj 2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżkę miałkiego cukru i po sporej szczypcie soli i pieprzu. Przemieszaj i dodaj 4 łyżki oliwy extra vergine. Ułóż liście rukwi wodnej na dressingu i postaw na stole, ale jeszcze nie mieszaj sałaty z dressingiem.



SOS

Przełóż wołowinę na duży talerz. Skrop małą ilością oliwy i przykryj folią. Wsyp 1 czubatą łyżkę mąki na patelnię z pieczarkami i cebulą. Dolej mały kieliszek czerwonego wina i zwiększ ogień. Zredukuj płyn, a następnie wymieszaj sos z 300 ml bulionu drobiowego i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje i będzie lśniący.



PODANIE

Odsącz marchewki, wsyp z powrotem do rondla, obtocz w maśle i postaw na stole. Przełóż ziemniaki na półmisek. Na drugim półmisku rozprowadź 2 łyżki tartego chrzanu i przemieszaj z 1 łyżeczką angielskiej musztardy. Szybko pokrój wołowinę na plastry o grubości 1 cm, długimi pociągnięciami noża. Posyp z wysoka szczyptą soli i pieprzu, a następnie ułóż plastry wołowiny na półmisku z chrzanem i musztardą. Dolej soki, które wypłynęły z wołowiny do sosu, wymieszaj i podaj w sosjerce. Energicznie przemieszaj sałatkę, wyjmij puddingi z piekarnika, podaj na stół i zasiądź przy nim z kieliszkiem czerwonego wina.



© Jamie Oliver 2010

powrót

Podobne przepisy

Kaczka z sosem z owoców leśnych
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#karasia

24.02.2012 08:45


Warszawa

CYTUJ

Pudding był pieczony w temperaturze 200 st. C

#pajejek

02.01.2012 18:52


bielawa

CYTUJ

a w jakiej temperaturze te puddingi piec ???

GRzechmAL

postów: 1

08.06.2011 15:30

CYTUJ

Czy puddingi yorkshire lepiej pasują do różnego typu sosów czy można dodać do ciasta trochę cukru lub cukru waniliowego i podać je na słodko z owocami?

rudi

postów: 9

05.06.2011 12:26

CYTUJ

Nie sądziłam,że pudding yorkshire będzie taki dobry!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.