Pieczeń wieprzowa

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczeń wieprzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka kminu w ziarnach

1 łyżeczka kolendry w ziarnach

2 kg łopatki wieprzowej z kością

z naciętą skórą

oliwa do skropienia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. W moździerzu utłucz kmin z kolendrą. Umieść mięso w dużej brytfannie, skrop oliwą i natrzyj przyprawami. Obficie dopraw solą morską i pieprzem. Piecz 30 minut, aż mięso się zrumieni i wyjmij z piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Zwilż duży arkusz papieru do pieczenia i nakryj nim wieprzowinę, wsuwając brzegi pod spód. Wstaw mięso z powrotem do piekarnika i piecz 2 godziny lub do czasu, gdy mięso zmięknie. Odstaw pieczeń na 10 minut, żeby odpoczęła. Pokrój i podaj z pieczonymi ziemniakami i papryką.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.