Marieta  Marecka

Pieczeń rzymska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczeń rzymska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 700 g mielonego wieprzowego, lub wieprzowo-wołowego

2 kajzerki lub bułki tartej

4 jajka

1 duża cebula

2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

4 ząbki czosnku

4 plastry cienko pokrojonego boczku (50 g)

1½ łyżeczki majeranku

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

Kajzerkę namoczyć w mleku.
Namoczoną wyjąć, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Jeśli mięso mamy już zmielone, to można kajzerkę rozdrobnić palcami na malutkie kawałeczki. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą namoczoną w mleku lub dodać tartą bułkę i dolać mleko do masy mięsnej.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gorącą cebulę i czosnek wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy: majeranek, gałkę i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić solą. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone.
Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy klopsa będzie łatwiej wyjąć).
Połowę masy ułożyć w formie, w nią lekko wcisnąć całe, ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa.
Na wierzch pieczeni można położyć plastry cienko pokrojonego boczku.
Piec w temperaturze 170° C przez około 50-60 minut. Pieczeń można podawać na ciepło lub zimno.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.