Marieta  Marecka

Pieczeń rzymska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pieczeń rzymska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 700 g mielonego wieprzowego, lub wieprzowo-wołowego

2 kajzerki lub bułki tartej

4 jajka

1 duża cebula

2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

4 ząbki czosnku

4 plastry cienko pokrojonego boczku (50 g)

1½ łyżeczki majeranku

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

Kajzerkę namoczyć w mleku. Namoczoną wyjąć, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Jeśli mięso mamy już zmielone, to można taką kajzerkę rozdrobnić palcami na malutkie kawałeczki. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą namoczoną w mleku lub dodać tartą bułkę i dolać mleko do masy mięsnej. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gorącą cebulę i czosnek wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy: majeranek, gałkę i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić solą. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone. Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy klopsa będzie łatwiej wyjąć). Połowę masy ułożyć w formie, w nią lekko wcisnąć całe, ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa. Na wierzch pieczeni można położyć plastry cienko pokrojonego boczku. Piec w temperaturze 170° C przez około 50-60 minut. Pieczeń można podawać na ciepło lub zimno.


powrót

Podobne przepisy

Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.