Annabel  Langbein

Pieczeń jagnięca w ziołach


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie

Pieczeń jagnięca w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

udziec jagnięcy

8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki

masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

sól i świeżo mielony pieprz

szklanka wywaru drobiowego lub warzywnego

2 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu

6 łyżek posiekanej natki pietruszki

skórka starta z cytryny

płatki z sześciu kwiatostanów jadalnej lawendy (można ją pominąć dodając więcej rozmarynu)

½ szklanki drobno pokruszonej lub zmielonej świeżej bułki

6 łyżek miękkiego masła



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Naczynie wysmarować masłem. Ziemniaki ułożyć w naczyniu tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posypać solą i pieprzem. Zalać wywarem. Na wierzchu ułożyć mięso doprawione solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na godzinę.

Czosnek, rozmaryn, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, lawendę, pokruszoną bułkę wymieszać z miękkim masłem. Naczynie z mięsem i ziemniakami wyjąć z piekarnika. Masło rozprowadzić na mięsie grubą warstwą. Całość wstawić do piekarnika na 45 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Podawać.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha naszej mamy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.