Marieta  Marecka

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cielęciny bez kości

1 główka czosnku + ząbki

6-8 listków szałwii

4 łyżki klarowanego masła

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cielęcinę myjemy suszymy i nacieramy solą, pieprzem i drobno poszatkowaną szałwią, okładamy plastrami czosnku i wkładamy najlepiej na noc do lodówki.
Na drugi dzień ściągamy z mięsa przyprawy (czosnek i szałwię), nie wyrzucamy ich, obwiązujemy mięso nicią, żeby nadać mu zgrabny kształt pieczeni i obsmażamy na mocno rozgrzanym maśle (2 łyżki masła klarowanego). Przekładamy do brytfanki, dodajemy odłożone przyprawy, główkę czosnku przekrojoną na pół, polewamy masłem spod smażenia oraz pozostałym polewamy ½ szklanki wody. Przykrywamy całość szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń z pieca, odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Podajemy z jasnym sosem i ziemniaczkami lub na zimno do kanapek.

powrót

Podobne przepisy

Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.