Pieczarki z kasztanami

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Pieczarki z kasztanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 dużych pieczarek

80 g masła

3 łyżki oliwy

6 pędów tymianku

3 łyżki madery

2 średnie cebule

6 surowych kiełbasek

2 pędy rozmarynu

200 g bułki tartej

200 g kasztanów z puszki, posiekanych



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Odrywamy nóżki pieczarek i układamy kapelusze w dużym naczyniu do pieczenia. Do każdego nakładamy trochę masła i skrapiamy oliwą. Dodajemy listki tymianku i maderę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy farsz: Siekamy cebulę i zrumieniamy na maśle. Obieramy kiełbaski, dzielimy mięso i dodajemy na patelnię. Dodajemy pozostałe zioła i bułkę tartą. Podsmażamy i dodajemy kasztany. Dokładnie mieszamy. Po 20 minutach wyjmujemy grzyby z piekarnika i nakładamy farsz. Jeśli farszu będzie za dużo, formujemy kulki i układamy obok grzybów. Wstawiamy pieczarki do piekarnika jeszcze na 30 minut. Podajemy, gdy farsz stanie się chrupiący i rumiany.

powrót

Podobne przepisy

Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.