Pieczarki i pancetta na cieście francuskim

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Pieczarki i pancetta na cieście francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

75 g pancetty pokrojonej w paski

200 – 250 g dużych pieczarek, umytych i pokrojonych

1 – 2 garście leśnych grzybów, umytych i pokrojonych (niekoniecznie)

2 gałązki tymianku (same listki)

250 – 300 g ciasta francuskiego

1 łyżka grubo posiekanych liści pietruszki

mąka do posypania

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Postawić patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Smażyć pancettę, aż będzie chrupiąca. Zdjąć z patelni łyżką z dziurkami i odstawić. Smażyć grzyby w tłuszczu z pancetty, aż zmiękną. Dodać liście tymianku i odrobinę pieprzu. Wymieszać usmażone grzyby z pancettą. Odstawić. Rozwałkować ciasto francuskie i ułożyć na blasze. Zrobić nożem margines grubości 2 cm wzdłuż brzegów ciasta. Ułożyć grzyby i pancettę na cieście. Nie zakrywać marginesów. Uformować równą warstwę i posypać pietruszką. Wstawić do piekarnika na 15 – 20 min, aż ciasto się upiecze i zyska złotawy kolor.

Wyjąć z piekarnika, pokroić i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.