Katia Roman-Trzaska

Pesto


Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 4241

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ posiekanego ząbka czosnku

1/3 szklanki uprażonych płatków migdałowych

1/3 szklanki startego parmezanu

2 i ½ szklanki świeżo zerwanych liści bazylii (niepogniecionych)

sól

świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Zgnieć czosnek w moździerzu. Dodaj liście bazylii i pognieć razem. Następnie dodaj uprażone płatki migdałowe. Dodaj starty parmezan. Delikatnie wymieszaj dodając oliwę, tak by pesto było wilgotne, ale o stałej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Dorklokol

postów: 4

20.12.2010 21:43

CYTUJ

ktore pesto uwazacie za najlepsze??

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.