Perska gicz jagnięca

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Perska gicz jagnięca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Perska gicz jagnięca



Składniki:

500 ml wody

6 giczy jagnięcych

2 małe, posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

200 g namoczonej i odsączonej czerwonej cebuli

1 kg szpinaku

6 suszonych limetek albo cytryn

6 dymek

pół posiekanego pęczka natki pietruszki

pół posiekanego pęczka natki kolendry

pół posiekanego pęczka mięty

pół filiżanki suszonych liści kozieradki

pół łyżeczki mielonej kurkumy

sól i pieprz

oliwa



Dodatki:

marynowane warzywa

pieczywo

zioła

marynowana perska feta



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C.

W garnku o grubym dnie podgrzać 2 łyżki oliwy.

Mięso przyprawić solą i pieprzem, a potem obsmażyć na oliwie. Na tłuszczu pozostałym z obsmażania mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw włożyć mięso, wsypać fasolę i wlać wodę. Doprowadzić całość do wrzenia. Następnie przykryty garnek wstawić na półtorej godziny do nagrzanego piekarnika.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić szpinak i smażyć, dopóki nie opadnie. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak, limetki, dymkę, zioła i kurkumę dodać do mięsa. Piec całość przez kolejną godzinę, aż jagnięcina będzie odchodziła od kości, a fasola będzie miękka.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.