Mark  Bittman

Pernil


Przepis z programu Minimalista (odc.56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pernil
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łopatka wieprzowa

1,8 kg do 3,2 kg (można zastąpić świeżą szynką)

4 lub więcej obranych ząbków czosnku

1 duża cebula pokrojona na ćwiartki

2 łyżki świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego

1 łyżka zmielonego kminu

1 łyżeczka sproszkowanego chili ancho lub innego łagodnego rodzaju chili

1 łyżka soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

oliwa

1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

ósemki limonki do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 150°C. Naciąć skórę na mięsie ostrym nożem, robiąc kratkę. Zmiksować czosnek, cebulę, oregano, kmin, chili, sól i pieprz, dodając oliwę, aż powstanie pasta. Składniki można też utłuc w moździerzu i rozprowadzić oliwą. Dodać ocet i rozmieszać. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Włożyć mięso do brytfanny na pieczeń, wlać na dno nieco wody. Piec przez kilka godzin (ok. 2 kilogramowa łopatka będzie gotowa po ok. 3 godzinach), przekręcając co godzinę i w razie potrzeby podlewając wodą, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przed końcem pieczenia ułożyć łopatkę skórą do góry, żeby ładnie się przypiekła, ewentualnie zwiększając temperaturę. Odstawić na 10 – 15 minut przed pokrojeniem. Mięso powinno być tak miękkie, że praktycznie niemożliwe jest pokrojenie go na równe plasterki, lepiej podzielić na grube kawałki. Podawać z ósemkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bulgogi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaczka w malinach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.