Pernil

Pernil
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 łopatka wieprzowa
  • 1,8 kg do 3,2 kg (można zastąpić świeżą szynką)
  • 4 lub więcej obranych ząbków czosnku
  • 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
  • 2 łyżki świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego
  • 1 łyżka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili ancho lub innego łagodnego rodzaju chili
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • oliwa
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • ósemki limonki do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150°C. Naciąć skórę na mięsie ostrym nożem, robiąc kratkę. Zmiksować czosnek, cebulę, oregano, kmin, chili, sól i pieprz, dodając oliwę, aż powstanie pasta. Składniki można też utłuc w moździerzu i rozprowadzić oliwą. Dodać ocet i rozmieszać. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Włożyć mięso do brytfanny na pieczeń, wlać na dno nieco wody. Piec przez kilka godzin (ok. 2 kilogramowa łopatka będzie gotowa po ok. 3 godzinach), przekręcając co godzinę i w razie potrzeby podlewając wodą, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przed końcem pieczenia ułożyć łopatkę skórą do góry, żeby ładnie się przypiekła, ewentualnie zwiększając temperaturę. Odstawić na 10 – 15 minut przed pokrojeniem. Mięso powinno być tak miękkie, że praktycznie niemożliwe jest pokrojenie go na równe plasterki, lepiej podzielić na grube kawałki. Podawać z ósemkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA