Perliczka

Przepis z programu Kucharze świata (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Perliczka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Zrumienione na złoto piersi perliczki podane są na sałatce z jabłek i polane sosem z pieczenia. Potrawę można też przyrządzić z piersi kurczaka. Piecze się je na podłożu z cebuli i ziół, które nadają aromat mięsu oraz sokom. Smak wzbogaca bulion warzywny w proszku, zawierający cebulę, czosnek, seler i pietruszkę.





Perliczka

1 biała cebula, pokrojona w plasterki

10 dag niesolonego masła

3-4 łodyżki świeżego rozmarynu

2 łodyżki tymianku

1 łodyżka koperku

2 piersi perliczki, z kośćmi

sól

4 łyżki stołowe bulionu warzywnego w proszku

¾ szklanki czerwonego octu winnego

2 szklanki słodkiego, czerwonego wina

świeżo zmielony pieprz



Sałatka z jabłek

1 zielone jabłko

¾ szklanki jasnych rodzynek

2 posiekane łodygi selera

½ szklanki posiekanych migdałów

sok z pół cytryny

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka cukru

sól i świeżo zmielony pieprz



Przybranie

1 obrana marchewka

4 łodyżki natki

rzepakowy olej „canola” do głębokiego smażenia



Sos

przecedzone soki z pieczenia drobiu

sok z 1 cytryny

1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżka stołowa octu balsamicznego

1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku

sól i świeżo zmielony pieprz



40 czerwonych lub czarnych porzeczek



Przygotowanie perliczki

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Cebulę i masło wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy zioła. Stawiamy na średnim ogniu i podsmażamy, aż cebula zmięknie i zacznie się zrumieniać. W międzyczasie łamiemy kości w piersiach i rozpłaszczamy je. Usuwamy końcówki skrzydełek. Oprószamy piersi solą i bulionem warzywnym. Kładziemy je na cebuli, skórą w dół. Obficie posypujemy solą. Smażymy obracając, aż mięso się lekko przyrumieni. Wlewamy ocet i zagotowujemy. Posypujemy bulionem warzywnym. Gotujemy, aż do odparowania octu, obracając piersi i dociskając je do cebuli. Wlewamy czerwone wino i wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut, jeśli lubimy mięso średnio wypieczone. Wyjmujemy z piekarnika. Piersi odstawiamy, by „odpoczęły”, soki przecedzamy.



Przygotowanie sałatki

Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w słomkę lub szatkujemy na szatkownicy. Wrzucamy do szklanej lub plastikowej miski, dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przygotowanie garnirunku

Kroimy lub szatkujemy marchewkę na jak najcieńsze paski, odciskamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Myjemy i osuszamy natkę. Rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza olej we frytkownicy lub głębokiej patelni. Wrzucamy paski marchewki na 15 sekund, aż staną się chrupkie, wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Smażymy małymi porcjami, aby temperatura oleju nie spadała. Po usmażeniu marchewki do oleju wrzucamy na 5 sekund pietruszkę, którą również osączamy na papierowym ręczniku.



Przygotowanie sosu

Wlewamy wszystkie składniki do naczynia i miksujemy.



Przygotowanie potrawy

Na talerze wykładamy cienką warstwę sałatki z jabłek. Przekrawamy piersi na pół, usuwamy kości – z wyjątkiem skrzydełek. Kroimy każdą pierś na medaliony i przekładamy je na sałatkę. Każdy talerz ozdabiamy 10 porzeczkami. Polewamy sosem i dekorujemy smażoną marchewką i natką.



© Massimo Ferrari

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.