Paul Merret

Pepperonata z przegrzebkami i sałatką z ziół


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Pepperonata z przegrzebkami i sałatką z ziół
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pepperonata

4 łyżki oliwy

1 duża cebula

szczypta szafranu

4 ząbki czosnku

szczypta suszonego, pokruszonego chilli

3 czerwone papryki

3 żółte papryki

6 dojrzałych pomidorów

sól i pieprz



Sałatka

garść szczypiorku

garść liści trybuli

garść liści bazylii

12 liści estragonu

oliwa

12 przegrzebków



Przygotowanie

Przygotować pepperonatę: cebulę obrać i pokroić na plasterki. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Paprykę oczyścić z ogonków i nasion i pokroić w cienkie paski. Pomidory pokroić na ćwiartki i jeszcze ma pół. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać szafran, chilli i czosnek, zamieszać, wrzucić paprykę i wlać resztę oliwy. Wymieszać i smażyć aż papryka lekko zmięknie. Dodać pomidory, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 35-45 minut. Papryka powinna być miękka, a sos nieco zgęstnieć.



Przygotować sałatkę: posiekać szczypiorek i liście estragonu. Skropić zieleninę oliwą i wymieszać.

Przygotować przegrzebki: rozgrzać na patelni nieco oliwy, włożyć przegrzebki, smażyć 45-60 sekund z jednej strony, odwrócić na drugą, smażyć 20 sekund i zdjąć patelnię z ognia.

Nałożyć na talerze pepperonatę, dołożyć po 3 przegrzebki na porcję i na wierzch położyć sałatkę z ziół.



© Paul Marrett

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.